ZModeler3 suggestions/wishes

ZModeler2-related discussion. General questions, howto, etc.

Moderator: Oleg

Post Reply
User avatar
Cessna tomtom
Posts: 31
Joined: Tue Jan 12, 2010 2:56 pm

ZModeler3 suggestions/wishes

Post by Cessna tomtom »

Hello oleg,

I know that Zmodeler 3 is FAR away.. But what will be the BIG advantage in it that you are hoping for?

For example.. Zmodeler series 1 did not support Quads.. But Zmodeler series 2 does..That was a huge jump, Will there be any "Big jump" like this in Zmodeler series 3?
EmsterFan
Posts: 23
Joined: Thu May 22, 2008 3:41 am

Post by EmsterFan »

maybe some proper render-tools?
dunno, just saying
User avatar
Cessna tomtom
Posts: 31
Joined: Tue Jan 12, 2010 2:56 pm

Post by Cessna tomtom »

hmm, that would be cool, but i have learned to render with other programs now.. a nice GUI would be awesome
User avatar
Oleg
Site Admin
Posts: 13149
Joined: Fri Feb 06, 2004 3:54 am
Contact:

Post by Oleg »

yup. GUI upgrade is under consideration.
User avatar
Stew2000
Posts: 57
Joined: Sun Aug 28, 2005 3:07 am
Location: East Sussex, UK
Contact:

Post by Stew2000 »

I don't really need render tools in Zmod. maybe just reflections that reflect the mesh.
soldierman
Posts: 2
Joined: Tue Aug 18, 2009 3:29 am

Post by soldierman »

_RicH_ wrote:
would be nice to have something to generate UV maps automaticly somehow, especially when games like GTAIV need the whole body mapped to work correctly.


Yeah, it detects [prim] and or [sec] (user input), and generates a JPG, GIF, DDS, TGA, or JPG file with the wire of the prim material, and if it has a bad map tho, your stuck, so you have to make it by yourself, which usually takes really long

Thats it
_RicH_
Posts: 40
Joined: Sat Feb 07, 2004 7:34 am
Location: UK

Post by _RicH_ »

when i said that, I meant a tool to 'unwrap' the mesh to generate UV map.

Maybe it could work as follows:

Imagine a sphere shaped object covering the whole mesh

the faces from the mesh are 'projected' on to the sphere (all detatched faces are done seperatly)

the sphere is then unwrapped.

Maybe I'm just being really crazy lol
User avatar
Angus94
Posts: 91
Joined: Wed Jan 25, 2006 7:02 pm
Location: Victoria, Australia.
Contact:

Post by Angus94 »

what about the ability to map without detaching the selected polygons from the mesh.
DragFactor - world's first dedicated drag mod for rfactor
User avatar
Chasez
Beginner
Posts: 259
Joined: Thu Jun 18, 2009 12:34 am

Post by Chasez »

Angus94 wrote:what about the ability to map without detaching the selected polygons from the mesh.
lol. isn't it already possible?
_RicH_
Posts: 40
Joined: Sat Feb 07, 2004 7:34 am
Location: UK

Post by _RicH_ »

I guess he means like the old zmodeler way, in zmod 2 to have 2 areas with a different texture they have to be detached.
EmsterFan
Posts: 23
Joined: Thu May 22, 2008 3:41 am

Post by EmsterFan »

i'd love to have a better weld-tool, which doesnt fuck the mapping up
_RicH_
Posts: 40
Joined: Sat Feb 07, 2004 7:34 am
Location: UK

Post by _RicH_ »

probably related to what I said above :)
User avatar
Oleg
Site Admin
Posts: 13149
Joined: Fri Feb 06, 2004 3:54 am
Contact:

Post by Oleg »

weld of vertices will mess uv mapping. Consider using Surface\Normals\Smooth instead.
User avatar
Stew2000
Posts: 57
Joined: Sun Aug 28, 2005 3:07 am
Location: East Sussex, UK
Contact:

Post by Stew2000 »

Smoothing doesn't work when exporting Oleg. the normals get reset.
User avatar
Oleg
Site Admin
Posts: 13149
Joined: Fri Feb 06, 2004 3:54 am
Contact:

Post by Oleg »

when exporting what? zmodeler-generated normals are always respected on export.
User avatar
Richard
Posts: 97
Joined: Mon Aug 30, 2004 4:04 am
Location: England
Contact:

Post by Richard »

Zmodeler 3, I didn't even realise that that was in consideration. I haven't even left ZMod 1 :D

In the end I'm no full time 3D modeler.
dragracer
Posts: 1
Joined: Fri Jun 30, 2006 5:49 am

Post by dragracer »

a bit better rendering engine would be better because sometimes it's hard to pick out details in the 3D view.
User avatar
Reinhard
Beginner
Posts: 287
Joined: Tue Sep 15, 2009 10:38 am
Location: Berlin, Germany

Post by Reinhard »

dragracer wrote:a bit better rendering engine would be better because sometimes it's hard to pick out details in the 3D view.
Well, I wouldn't say "better". But it would be nice if it was possible to change contrast, or the gamma value. To enhance visibility, with some models.

Sure, I can change these values for the whole desktop, but I really don't like that.

BTW: Zmodeler 2 seems to have had a start in 2004, at least I saw an announcement of a preview, dated so.

When did the whole Zanoza story began?
User avatar
Oleg
Site Admin
Posts: 13149
Joined: Fri Feb 06, 2004 3:54 am
Contact:

Post by Oleg »

I can't remember exact date, but I think it was something around summer'1999.
User avatar
Reinhard
Beginner
Posts: 287
Joined: Tue Sep 15, 2009 10:38 am
Location: Berlin, Germany

Post by Reinhard »

Wow, eleven years!

I'll take your thoughts regarding version 3 as a sign you don't regret it, all the time. :)
User avatar
Cessna tomtom
Posts: 31
Joined: Tue Jan 12, 2010 2:56 pm

Post by Cessna tomtom »

In version three i would like to see a new GUI for sure.. i wouldnt mind seeing more file 'big' file types like .max supported, possible animation?
User avatar
Oleg
Site Admin
Posts: 13149
Joined: Fri Feb 06, 2004 3:54 am
Contact:

Post by Oleg »

what kind of GUI improvement would you like to see?

2 all: which gui or workflow considerations you don't like in zmod2, wich worth to be made in other fasion?
User avatar
Stew2000
Posts: 57
Joined: Sun Aug 28, 2005 3:07 am
Location: East Sussex, UK
Contact:

Post by Stew2000 »

I like Zmod2 GUI as it is.
But a more updated look would be better. like what you did with the check boxes.
smokey8808
Posts: 90
Joined: Fri Jul 17, 2009 12:25 pm

Post by smokey8808 »

1. the material editor bug.materials will disapear unless you hover with mouse over them. not sure whats causing this.

2. this happened several times: i click show all. switch to vertices mode. select all vertices. if i will now go to properties, for example to check the vertices count of all meshes; and click ok; all my materials will get fu**ed up for some reason. perfoming an undo step fixes them again though.

3. which goes with 2: an easier way to get poly/vertices count of the current scene.

4. the undo function sometimes will just quit working, mostly when u work on a scene for a long time. this isnt too dramatic since you can let zm create autosaves, but it does get annoying.


apart from that stuff i have to say the GUI is pretty decent and easy to use. zmodeler itself is quite powerful; its impressive what you can do with such a rather small programm.

just some thoughts as i saw your last post here oleg, lol.

greetings
_RicH_
Posts: 40
Joined: Sat Feb 07, 2004 7:34 am
Location: UK

Post by _RicH_ »

The only thing i think needs improving is the object list.

It needs dedicated move up/down buttons for objects, and "collapse all" / "expand all" options somewhere.
Post Reply