env not working

Report about ZModeler2 bugs here and only here.

Moderator: Oleg

jcawilkes
Posts: 8
Joined: Tue Jun 11, 2019 2:45 pm

env not working

Post by jcawilkes »

Hello,

Recently after using later updates of Z3D I have noticed that when I export a model with embedded textures, the env does not export with it. I am creating clothing for GTA5 and I can have the BUMP and SPEC embedded but the env does not export with them, this is the same when creating new models, or re-exporting older ones which used to have working env.

I put this here in bug reports because I am not 100% sure if it is a bug with the newer versions of Z3D as older projects of mine which did work no longer when re-exported or if I am just being daft and doing it wrong. (Hopefully I don't think I am)
User avatar
Oleg
Site Admin
Posts: 14100
Joined: Fri Feb 06, 2004 3:54 am
Contact:

Re: env not working

Post by Oleg »

Environment mapping texture is assigned in ZModeler on ENVMAP slot to have a reflection rendered on material. The game uses real-time dynamic environment probes (cube maps) and applies them onto materials. You can't embed or use pre-defined environment texture on material, as game shaders do not have texture assignment for environment reflection.
jcawilkes
Posts: 8
Joined: Tue Jun 11, 2019 2:45 pm

Re: env not working

Post by jcawilkes »

Hi Oleg, thank you for replying.

It is really strange, because we used to be able to add an env.dds into the material properties for 'PED' or 'PED_ALPHA' etc.. and then if we embedded it into the .ydd then in gta the model would have reflective properties. Now when we do exactly the same thing, ZModeler only exports with the SPEC and BUMP embedded and forgets that the env.dds is also present, and then in gta the model does not have reflective properties, even though it does in ZModeler.

It used to look like this in game as well as ZModeler, now only ZModeler due to env.dds not being embedded. (Image Attatched)

Because the model I am using for gta is being exported as a prop, I can change the material type to 'Normal Spec' which allows me to embedd the env.dds still and with some tweaking of the material properties allows for the reflective property in gta to still work. However this alternative isn't preferred, as we should still be able to use 'PED' to achieve this.

Image
User avatar
Oleg
Site Admin
Posts: 14100
Joined: Fri Feb 06, 2004 3:54 am
Contact:

Re: env not working

Post by Oleg »

may you show a close-up shot of this object in game?
If you take a look in OpenIV on object properties "More information -> Shaders ->" you can find your "ped" shader there with its parameters list. There are no parameters to specify reflection/environment texture. gta_spec shader neither has any reflection-assignment slots. The game does apply reflection texture dynamically. The strength of this texture is controlled by specular's texture channel. So, I do not see any reason or purpose for the environment texture to be embedded in a model file as the game will not use it.
Post Reply